Står det verkligen att man bör bära slöja i Koranen?

Det finns vissa idag som säger att det inte står i Koranen att man bör ha slöja. Detta är fel. I Surat an - Noor vers 31 står det :

[24:31] Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet. Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag. Troende! Vänd er till Gud i ånger [över era fel och synder]; kanske skall det gå er väl i händer!

Det som är mest intressant - i det här sammanhanget - är substantivet khimâr som här översatts som slöja. Innan islams inträde bar kvinnorna khimâr - en slags slöja. Denna slöja  fästes över håret och hängde löst över ryggen, medans bysten var bar -och det sägs att den bars som en prydnad.

Allah uppenbarade alltså denna vers i en tid som kvinnor hade på sig sådana slags slöjor. Allah uppmanade de troende kvinnorna att låta dem fästa sin khimar (slöja) så att den också skulle täcka barmen. Versen uppmanar alltså inte att enbart täcka barmen, utan den uppmanar de troende kvinnorna som redan bar denna slags slöja som täckte hår och rygg att komplettera sin klädsel genom att även täcka sin barm.

Det är jätteviktigt att kunna denna bakgrundsinfo  eftersom versen lätt kan missuppfattas annars. Och det har den gjort, många gånger. Speciellt av icketroende som försöker säga att det inte står någonstans i Koranen att kvinnor bör täcka sitt hår. Men det gör det och det råder inget tvivel om det.Kommentarer
Postat av: Beslöjad

Vilken lärorik blogg! Forsätt så ..

Ramadan Karim!

2011-08-05 @ 00:52:44
URL: http://beslojad.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0